Incontinentie, wat is het en wat kan je er tegen doen?

Een zeer vervelende aandoening waar we als mens mee kunnen worden geconfronteerd is zogenaamde incontinentie. Het gaat hierbij om een aandoening die ervoor zorgt dat we onze urine en / of onze poep niet meer volledig onder controle hebben. Dat is vaak het gevolg van niet correct functionerende sluitspieren. Het spreekt voor zich dat deze aandoening in de praktijk ontzettend vervelend is. Toch krijgen heel wat mensen er jaarlijks mee te maken en dat ook nog eens als gevolg van verschillende oorzaken. In ieder geval, zou jij hier meer over te weten willen komen? Wil je bovendien ook graag ontdekken wat je hier nu precies tegen kan doen? Lees dan zeker verder!

Hoeveel mensen krijgen ooit te maken met incontinentie? 

Voor incontinentie geldt dat het een aandoening is welke bijzonder vaak voorkomt. Jaarlijks worden ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders er dan ook mee geconfronteerd. Voor deze aandoening geldt bovendien dat zowel mannen als vrouwen ermee geconfronteerd kunnen worden. Heel wat mensen schamen er zich voor, niet in het minst omwille van de nare geurtjes die ze op deze manier verspreiden. Het is belangrijk om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten incontinentie, namelijk:

  • Urine-incontinentie;
  • Ontlastingsincontinentie.

Voor allebei de hierboven aangegeven vormen geldt dat ze over hun eigen, specifieke symptomen beschikken. In bepaalde gevallen is het mogelijk om de aandoening te behandelen. Dat is echter niet altijd het geval. Soms is het dan ook vooral een kwestie om het de persoon in kwestie zo comfortabel mogelijk te proberen maken. Gelukkig bestaan daar verschillende oplossingen voor.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deze aandoening?

Incontinentie kent verschillende oorzaken. Voor heel wat mensen geldt nog altijd dat deze aandoening onvermijdelijk is wanneer we bijvoorbeeld ouder worden of na een bevalling. In de praktijk is het echter zo dat ze ontstaat als gevolg van het niet correct meer functioneren van bepaalde lichaamsfuncties. Het kan hierbij zowel gaan om een lichamelijke als om een neurologische aandoening. Ook als gevolg van een operatie kan deze aandoening optreden. In de praktijk is het altijd zeer belangrijk om samen met de behandelende arts te achterhalen wat de precieze oorzaak is. Slechts wanneer deze bekend is kan er namelijk uiteraard op zoek worden gegaan naar een passende oplossing. Vaak is het dus vooral een kwestie van de gevolgen van de aandoening te controleren.

Hoe kan je leven met incontinentie aangenamer maken?

Het is bij incontinentie lang niet altijd mogelijk om het probleem dat zich stelt op te lossen. Wanneer dat wel mogelijk is gaat hier bovendien vaak een niet onaanzienlijke hoeveelheid tijd overheen. Gelukkig zijn er door de jaren heen menig aantal hulpmiddelen op de markt verschenen die je kunnen helpen om de gevolgen van je incontinentie onder controle te krijgen. Zowel voor mannen als voor vrouwen is er bijvoorbeeld door het merk Tena een lijn met artikelen op de markt gebracht die je kan helpen om toch op een aangename manier door het leven te gaan. Zo kunnen heel wat vervelende factoren die je sociaal leven negatief kunnen beïnvloeden de wereld uitgeholpen worden.