Zo ga je in verzet tegen een strafbeschikking

Wil je in verzet strafbeschikking? Dat kan. Aangezien een strafbeschikking direct door het Openbare Ministerie is opgelegd en dus niet door een rechter, kun je je afvragen of je straf wel rechtvaardig is. Misschien had een rechter je wel vrijgesproken, of kreeg je van hem een lagere straf. Nu word je niet alleen bestraft, maar krijg je ook een aantekening op je strafblad. Denk je dat je strafbeschikking onrechtvaardig is, dan is in verzet gaan een goed idee. 

Waarom in verzet gaan?

Met strafbeschikkingen kan de officier van justitie makkelijk zaken afhandelen, omdat hij niet helemaal langs de rechter hoeft te gaan. Toch kan dit oneerlijk zijn: de officier van justitie kan makkelijk te hoge straffen opleggen, zonder dat hij gecontroleerd wordt door een rechter. Door in verzet te gaan, kom je voor je rechten op. 

Je termijn

Je hebt slechts twee weken om in verzet te gaan. Hierna verstrijkt de termijn en moet je je straf aanvaarden. Ook als je je straf al accepteert door bijvoorbeeld je boete te betalen, kun je geen bezwaar meer maken. Accepteer dus niet overhaast je straf en laat de termijn niet verstrijken. Ga bijvoorbeeld naar https://www.strafbeschikking-advocaat.nl/voor hulp. 

Wat nu?

In verzet gaan kan zowel schriftelijk als in persoon. In beide gevallen kan je geholpen worden door een deskundige advocaat die meer weet over de procedure, en die je advies kan geven. Wanneer de officier van justitie je verzet heeft ontvangen, zijn er drie opties: hij kan naar de rechter gaan, hij kan de strafbeschikking intrekken of hij kan de beschikking wijzigen. In het eerste geval beoordeelt de rechter of de strafbeschikking wel rechtvaardig is. In het tweede geval ben je klaar en word je niet meer vervolgd. In het derde geval kun je kijken of je het met de wijziging eens bent. Zo niet, dan gaat de officier van justitie alsnog naar de rechter.